preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Gustava Matoša Čačinci

 > Naslovnica
Vijesti

Prevencija trgovine djecom

Autor: Svjetlana Carić, 8. 4. 2022.

Policijski službenici PU Virovitičko-podravske posjetili su učenike razredne nastave s ciljem upoznavanja učenika s opasnostima trgovine djecom. Tom prilikom podijelili su učenicima promotivnu knjižicu "Ne, ne idem!", tisak koje je financirala Općina Čačinci.

Policijski službenici PU Virovitičko-podravske posjetili su učenike razredne nastave s ciljem upoznavanja učenika s opasnostima trgovine djecom. Tom prilikom podijelili su učenicima promotivnu knjižicu "Ne, ne idem!", tisak koje je financirala Općina Čačinci.
 
Policijski službenici putem slikovnice upoznali su učenike s pravilima ponašanja i komunikacijom u susretu s nepoznatom osobom. Naglasili kako ne smiju ulaziti u vozila nepoznatih osoba niit uzimati poklone koje im nepoznate osobe nude. 
 
Nekoliko savjeta učenicima:
 
Mama i tata uvijek moraju znati s kim se družiš i kamo ideš.
Ukoliko ti priđe nepoznata osoba i od tebe nešto traži, reci to mami i tati.
Jasno reci NE kada te netko na nešto prisiljava, a ti to ne želiš.
Ne primaj darove od nepoznatih oosba.
Nikada ne ulazi u vozilo s nepoznatom osobom, ako to mama i tata ne znaju.
Mami i tati uvijek možeš sve reći i kada misliš da si nešto skrivio i kada osjećaš sram. 
 
 
Nekoliko savjeta roditeljima:
 
Naučite svoju djecu da budu oprezni u komunikaciji s nepoznatim osobama, da ne vjeruju neznancima i ne primaju od njih darove bez vašeg znanja.
Objasnite djeci kako se na drugima ne vidi uvijek imaju li dobre ili loše namjere.
Njegujte osjećaj povjerenja s vašim djetetom, potičite ga da vama kaže sve što ga muči.
Objasnite djetetu da postoje dobre i loše tajne. Dobre tajne su uzbudljive i vesele ga (npr. "Nemoj otkriti mami da ćemo joj kupiti veliku čokoladu za rođendan."), a loše tajne su one radi kojih je zabrinut ili uplašen ("Nemoj reći mami i tati da ćemo se ja i ti sutra malo provozati mojim autom." i sl.).
Osnažite svoje dijete da se zna iduprijeti neprimjerenim nagovaranjima drugih ljudi, da im jasno kažu NE i po potrebi pozovu pomoć.
 
Prema dosadašnjoj policijskoj praksi dio ljudi nestaje tako da postanu žrtvama kaznenih djela (ubojstava, trgovanja ljudima, trgovanja ljudksim organima, otmice, zlostavljanja i slično). Nestala osoba je osoba koja se udaljila iz svojeg uobičajenog okruženja (prebivalište, boravište) protivno svojoj volji.
 
Promotivnu slikovnicu možete pogledati na sljedećoj poveznici:
 
 
 
 
 
 
 
 
Svjetlana Carić
Logo Škole

 

Udžbenici 2021./2022.šk.g.
Korisni linkovi
Tražilica
Obrasci
Udžbenici
Dokumenti
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 10. 2012.

Ukupno: 218062
Ovaj mjesec: 923
Ovaj tjedan: 157
CMS za škole logo
Osnovna škola Antuna Gustava Matoša Čačinci / Trg kardinala Franje Kuharića 3, HR-33514 Čačinci / www.os-agmatosa-cacinci.skole.hr / ured@os-agmatosa-cacinci.skole.hr
preskoči na navigaciju