2020-04-02 13:50:48

Međunarodni dan dječje knjige

Obilježavamo Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children's Book Day) svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena - 2. travnja.

Unatoč tomu što nismo u školi, nadam se da vas to neće spiječiti da u svojim domovima uzmete neku knjigu, slikovnicu, da pročitate nekoliko stranica, da uđete u predivan svijet pisane riječi.

Na sljedećim poveznicama možete doći do velikog broja naslova:

Uz digitalizirane slikovnice Kako je Potjeh tražio istinu i Regoč, iz zasigurno najpoznatijeg djela hrvatske dječje književnosti Ivane Brlić-Mažuranić Priče iz davnine, na portalu Međunarodne dječje digitalne knjižnice zajedno s više od 4600 digitaliziranih naslova za djecu na 59 jezika trenutačno su dostupna 34 hrvatska naslova. URL: http://bit.ly/citajknjige Na mrežnim stranicama E-lektire dostupan je velik broj domaćih naslova.
URL: https://lektire.skole.hr/

Zašto je važno čitati?

Čitanjem povećavamo fond riječi te sposobnost usmenog i pismenog izražavanja vlastitih misli i ideja. Knjiga je medij koji nam ne servira gotovu sliku - za vrijeme čitanja mozak radi, a to što radi, znači da uvježbava svoje sposobnosti. Tijekom čitanja, neizrečeno sadrži više informacija od izrečenog (čitanje između redova), pisci često prava značenja i prave poruke oblikuju u usporedbe, metafore i ostala stilska izražajna sredstva. Čitanje nam uvjetuje punu koncentraciju (želimo li shvatiti redoslijed radnje, odnos među likovima te otkriti poruke između redova). Omogućava nam putovanje kroz vrijeme i jedan je od načina kako možemo doživjeti različita mjesta i uživjeti se u život prošlih vremena ili naroda. Čitajući proširujemo svoje znanje i punimo svoj mozak informacijama. Pojedini likovi iz knjige mogu nam postati uzor u svakidašnjem životu. Potiče razvoj duhovitosti kod mladog čitatelja. Razvija znatiželju (čitajući zanimljivu knjige, ne možemo je ispustiti iz ruku jer nas zanima što će se sljedeće dogoditi). Pomaže nam u razvoju empatije i razumijevanju drugih osoba. Često čitatelju pruža nekakvo nadahnuće u stvarnom životu. Čitanjem razvijamo kritičko mišljenje i sposobnost zapažanja.

 

Marija Blažević, knjižničarka


Osnovna škola Antuna Gustava Matoša Čačinci