preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Gustava Matoša Čačinci

Login
Logo Škole

 

Udžbenici 2020./2021.šk.g.

Tražilica

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 10. 2012.

Ukupno: 192538
Ovaj mjesec: 676
Ovaj tjedan: 118
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Završno izvješće - Projekt "Zelena knjižnica"
Autor: Marija Blažević, 29. 8. 2019.

Školska knjižnica naše škole uključila se i ove šk. godine u projekt ZELENA KNJIŽNICA na nacionalnoj razini.

         


Radi se o edukaciji javnosti i širenju svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša kroz projekcije dokumentarnih filmova, stručna predavanja, tribine, radionice i promocije knjiga. Zelena knjižnica je projekt Društva bibliotekara Istre započet u ožujku 2011. godine.

Namjena aktivnosti je poticati svijest kod učenika i odraslih osoba o očuvanju svoga okoliša, mjesta u kojem žive i općenito planeta Zemlje te poticati održivost razvoja društva.

Voditeljica projekta na školskoj razini bila je knjižničarka Marija Blažević. S obzirom da u školskom kalendaru imamo nekoliko važnih datuma, prema njima su održane sljedeće aktivnosti:

 

Naziv aktivnosti

Datum održavanja

1.

Aktivnosti smo započeli u listopadu povodom Mjeseca hrvatske knjige. Tema: Čitajmo zelene priče, a sudjelovali su učenici 2.b razreda i njihova učiteljica Tatjana Maršić. Porazgovarali smo o važnosti i načinima očuvanja okoliša. Knjižničarka je pripremila dvije prigodne zanimljive i poučne priče koje su potom učenici čitali. Nakon čitanja, priče smo analizirali. Zaključili smo kako svatko od nas može pridonijeti očuvanju svoga okoliša i planeta, počevši s brigom već u svome domu. Učenici su nastavili s aktivnostima idući nastavni sat iskoristivši Likovnu kulturu kako bi naslikali motive iz dviju pročitanih priča.

25.10.2018.

2.

Međunarodni dan planina. U radionici su sudjelovali učenici 4. razreda, učiteljica Ana Sertić.
Knjižničarka je za učenike pripremila tekstove o planinama, prirodi, očuvanju i zaštiti okoliša. Učenici su čitali, razgovarali o pročitanome, a završni dio radionice bio je pisanje motivacijskih poruka namijenjenima svim ljudima.
Sve smo poruke postavili na izložbeni pano.

11.12.2018.

3.

Međunarodni dan rijeka – radionica za učenike 2.b razreda, učiteljica T.Maršić.
Učenici su u uvodnom dijelu sata imali priliku saznati nešto o rijekama, njihovoj zaštiti i o budućnosti naših rijeka. U kratkim video prikazima, vidjeli su pravo bogatstvo naše prirode u Hrvatskoj – čiste rijeke, uz obilje biljnih i životinjskih vrsta. Međutim, porazgovarali smo o tome kako je sve više zagađenih rijeka i voda općenito, zašto dolazi do zagađenja te koje su naše mogućnosti u spašavanju i čišćenju rijeka. U radnom dijelu sata, učenici su pisali motivacijske poruke za svoje prijatelje i odrasle kojima ih potiču na očuvanje rijeka. Uz pisanje poruka, učenici su i nacrtali kako doživljavaju rijeku.

14.3.2019.

4.

Obilježili smo Svjetski dan voda i Svjetski dan šuma radionicom uz korelaciju Prirode s učenicima 6. razreda. U uvodnom dijelu sata knjižničarka je s učenicima porazgovarala o važnosti šuma i voda, kako za naše podneblje, tako i za bilo gdje na planetu, učenici su dali svoje viđenje za zaštitu šuma i voda, shvaćajući kako i oni, iako još uvijek djeca, mogu doprinijeti očuvanju prirodnih resursa. Nadalje, kroz video prikaze učenici su imali prilike upoznati prirodna bogatsva Hrvatske što se tiče šuma i voda, a potom upoznati Čuvare rijeka koji postoje u našoj susjednoj zemlji gdje su se lokalni mještani okupili i svojim tijelima spasili zagađenje nekoliko rijeka, uz poruku kako je bitan otpor onima koji ne misle na dobro svojoj zajednici i općenito svijetu, nego samo na sebe i svoju korist.

21.3.2019.

5.

Međunarodni dan dječje knjige-radionica za učenike 2.a razreda, učiteljica Latica Harauzek. Tema je bila izrada vlastite eko slikovnice s vrlo važnim eko porukama njihovim prijateljima, roditeljima, mještanima. Ponovili smo kako se trebamo ponašati u prirodi, kako možemo pomoći u zaštiti svoga okoliša, prirode, prirodnih resursa od kojih i sami živimo. Prvi dio radionice čitali smo i analizirali „zelene“priče iz dječjih časopisa, a potom je svaki učenik trebao izraditi jednu stranicu buduće slikovnice, nacrtati crtež s eko porukom. Sve je bilo u duhu osvještenosti o zaštiti prirode, a izradom slikovnice obilježili smo Međunarodni dan dječje knjige, koji se obilježava svake godine na današnji dan.

2.4.2019.

6.

Svjetski dan zaštite okoliša – informativni pano u holu škole

4.6.2019.


Radionica "Čitajmo zelene priče", s učenicima 2.b razreda


Radionica povodom Međunarodnog dana planina, s učenicima 4. razreda

Nadamo se kako ćemo u istom projektu sudjelovati i sljedeće školske godine.

Marija Blažević

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju